زنبور عسل ه گزنده ای که به علت تولید ماده خوراکی پرخاصیتی به نام عسل در تمام جهان شناخته شده است .عسل ماده خوراکی میباشد که علاوه بر شیرین و لذیذ بودن دارای خواص درمانی زیادیست در خصوص عسل همین بس که در کتاب آسمانی ما مسلمانان از آن به نام یک ماده شفا بخش نام برده شده است از همین رو 

پرورش زنبور عسل مورد توجه است.

پرورش زنبور عسل

زنبور عسل و استفاده از آن به قرن ها پیش باز میگردد و  از حدود 2500 سال پیش این ماده غذایی کشف شده و مورد استفاده و درمان قرار گرفته است .

عسل یک ضد میکرب قوی میباشد و بسیار انرژی بخش است و میتواند سیستم دفاعی بده را تقویت نماید .
عسل تحت هیچ عنوان خراب شدنی نیست و هر چند سال که آنرا نگه داری کنیدباز هم میتوان
از آن استفاده نمود و این میتواند متفاوت ترین ویژگی این ماده غذایی پر ارزش باشد.

با توجه به همه خواصی که عسل دارد و اینکه در کل دنیا یک ماده غدایی بسیار محبوب بشمار میرود
پرورش زنبور عسل و تولید عسل میتواند یک شغل پردرآمد به حساب بیایید.

مراحل

پرورش زنبور عسل

در خصوص پرورش این ه اگر از آن نمیترسید میتوانید با یکی دو سال کسب تجربه
نزد یکی از زنبور داران اقدام به شروع کسب و کار برای خودتان بکنید.

توصیه میکنیم که این حرفه را با تعداد بالا آغاز نکنید و برای یکی دو سال با تعداد محدود
در حد 2 ال 6 کندو شروع کنید و رفته رفته آنها افزایش دهید.

اولین قدم در خصوص شروع این کار انتخاب یک منطقه جغرافیایی است که اولا دارای شرایط آب و هوایی مناسب
و به خصوص طبیعت خوبی باشد چرا که برای تولید عسل خالص شما باید در منطقه ای شروع کنید
که هم در آن منطقه آب کافی در طبیعت وجود داشته باشد و هم از نظر فراوانی گل و گیاهان شهد زا
بتواند زنبور های شما حمایت کند.

دقت کنید که در نزدیکی شما زنبور دار دیگری زنبورهایش را مستقر نکرده باشد
چون در این صورت شهد کمتری گیر زنبورهایتان می آیید.

منطقه به گونه ای باشد که به راحتی بتوان رفت و آمد داشت و کندو ها را جابجا کرد.

وسعت منطقه را با توجه به تعداد کندوهایتان در نظر بگیرید
چرا که باید بین هر کندو با کندوی بعدی 2.5 متر فاصله بگذارید.

و از نبودن خرس و پرنده های که زنبور خوار هستند در منطقه مطمئن شوید

در ایران به جز مناطق کویری در همه مناطق پرورش زنبور عسل صورت میگیرد
اما مناطق که باران های زیاد و یا باد و طوفان زیاد دارد برای این کار مناسب نیست.

گیاهانی که شهد آنها مورد استفاده زنبور عسل است :

یونجه ، شبدر ، شکوفه برخی درختان مانند سیب و گلابی و مرکبات ،گل آفتابگردان  ،
آویشن ، زعفران ،  کاج ، اقاقیا ، بیدمشک ، خردل و بسیاری از گونه های دیگر

خوشبختانه تنوع گل و گیاهان مورد علاقه این ه زیاد است.

زمان مناسب برای پرورش زنبور و دمای که زنبور در آن فعالیت میکند

شروع کار زنبور داری با شروع فصل بهار است چرا که زنبور ها در اواخر زمستان
و با شروع فصل بهار و گرم شدن هوا و جان گرفتن دوباره طبیعت شروع به فعالیت میکنند.

دمای16 در جه تا دمای 32 درجه بهترین دمای مناسب برای فعالیت زنبور است
و زنبور در این دما در اوج فعالیت خود میباشد کاهش دما تا 16 الی 8 درجه
و افزایش دما تا 34 الی  39 درجه از میزان فعالیت زنبور کم میکند
و در نهایت زنبور در دمای کمتر از 8 و بیشتر از39هیچ فعالیتی ندارد و از کندو خارج نمیشود.

وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای پرورش زنبور عسل

1-لباس مخصوص:لباسی کاملا پوشیده که به همراه کلاه و چکمه استفاده میشود

2-دودی :برای اطلاع زنبور ها از حضور زنبور دار قبل از باز کردن کندو با کمک دودی کمی دود به کندوها می دهند

3-اهرم:وسیله ای که با کمک آن کندو را تمیز میکنند و در جدا کردن قاب ها و برداشتن درب کندو نیز استفاده میشود.

4-برس زنبور: وسیله ای برای برس زنبور در زمان برداشت عسل استفاده میشود

5-کارد

6-سیم گالوانیزه : برای سیم کشی اطاف کندو

7-موم دوز:برای دوختن سیم به ورقه موم

8-تخته موم دوز: تخته ای که در زمان دوختن سیم به موم مورد استفاده قرار میگیرد

9-موم بر:برای برش دادن برگ موم

10-ظرف غذاخوری :برای غذا دادن به زنبور ها در زمانی که گل و گیاه نیست

11-قفس ملکه:جایگاه ملکه است و با کمک آن ملکه به دیگر زنبورهای درون کندو معرفی میشود

12-چنگال مخصوص عسل : برای درپوش برداری در زمان خارج کردن عسل از آن استفاده میشود

13-اکستراکتور: برای خارج کردن عسل از آن استفاده میشود

قبل از شروع فعالیت باید عملکرد آنها را بیاموزید.

محصولات حاصل از پرورش زنبور عسل

  • عسل :مهمترین محصول تولیدی این ه
  • گرده گل
  • ژله رویال : ماده بسیار گران قیمت و پرانرژی که لارو ها در سه روز اول زندگیشان از آن تغذیه میکنند
  • بره موم : ماده ای خمیری و چسبناک که در گرما نرم میشود و در سرما سفت و شکننده و تیره رنگ است
  • زهر

در هر کندو یک ملکه و چندین زنبور نر و هزاران زنبور کارگر میباشد که همگی ماده میباشند.

حضور ملکه که باعث میشود زنبورهای کارگر به شهد آوری و تولید عسل بپردازند و زنبور های نر مسئول بارور کردن ملکه هستند و زنبور های کارگر هم که کارشان همان تولید عسل است.


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها